Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat sejahtera!

Best Friend Forever Always!

Korang ada ... Aku pun ada. Bukan BOY FRIEND FOREVER ok tapi BEST FRIEND FOREVER. Nak tengok awesome tak awesome BFF aku ni.

BFF
yuhuuuuu! ok Firstly aku nak memperkenalkan dulu BFF aku ni. Yang rambut ketak-ketak like kayu mop ni (kidding) NURASHIKIN BINTI ABDULLAH. Nama timangan Ekin kadang-kadang aku panggil dia Along sebab mom dia mak angkat aku. Nama GLAMOUR CHICKEN... Hehehe! Aku kenal dia dari aku sekolah rendah (SK PARIT SETONGKAT MUAR) lagi sampailah besar gajahlah ni. Dia lahir pada 30 APRIL 1992. Dia ni suka bergaya sikit. Biasalah 'DIVA'kan owh!yeeeehh! hehehe

Next, yang bertudung hitam ni NURSHAFIRA BINTI MOHD AMIN. Boleh panggil dia Ira je. Tak pun pau. Actually dia ni anak tokey pau perangkap mantan bos aku. We all kenal masa form4 and masa tu dia pelajar baru. So, disebabkan kelas we all masa tu ada beberapa ketul je pelajar perempuan Melayu terpaksalah terpaksalah sangatkan?!... we all berkawan. Lahir pada 13 JULAI 1992 and single to available. Nak usha dia jumpa mak pak dia na.

Ok! yang yang paling rendah tu akulah. Comeykan? (Pujilah sikit. Nak kembang jugak)
^_^ hahaha...
saje nak promote yang aku ni comey. Annoyingkan?

NAK ADD FACEBOOK
klik sini EKIN 
         IRA


 
Hah... sweet tak masing-masing
Paling best dalam BFF we all ni ialah setiap tahun pasti we all akan sambut hari BFF.
Masa ni sambut BFF kali kedua, actually ramai lagi yang join tu yang seronok. Tapi sekarang kena sambut bertiga je. Masing-masing tiada masa nak buat party besar-besar. Sedih! sob...sob...sob...

Hehehe... Malu lak!

Hang Out Time...





Berjimba !!!


Ding Dong!!!

Happy Bufdays To My AWESOME Friend

Hell0! Hell0! makan tel0r!
opsss! 6th JANUARY... My AWESOME Friend bufdays!
Selamat Hari Jadi kawan! Semoga kau panjang umur walaupun kita dah lama tak berjumpa.


Inilah jejaka awesome yang selalu menggangu hidup aku jer... hahahaha!
berkenan boleh email : klik sini Jejaka Awesome tak pun boleh klik sini Encik Arif nanti jumpa dia kat facebook.
Kenapa aku kata dia awesome sebab dia adalah lelaki yang paling tak kisah pernah aku jumpa. Dia jugalah kawan lelaki yang paling baik walaupun kadangkala suka korek hidung depan aku... w00ooo!!! sangat menjijikkan.
Sangat menjengkelkan sungguhkan? Aku sayang sangat kat kawan aku yang sorang ni walaupun selalu jerk dia buat benda-benda yang sangat annoying tapi sangat menyenangkan aku.


hah! tengoklah sendiri gelagat dia. mengganggu kedamaian hidup aku sungguh.
Ada-ada je keje yang nak dibuatnya. Masa ni kita orang form5. Nampak bunga tu? bunga tu untuk guru kelas we all sempena hari guru. Nak wat drama punya pasal aku jadi mangsa dia.
Dia suka sakat aku tapi dia ada bila aku menangis. Dia juga ada bila aku memerlukan.
Walaupun dia ramai peminat yang membuatkan aku sendiri lemas terima gosip-gosip panas di sekolah (pasangan sejati) tapi dia tak cepat melatah dan dia tak pernah kisah. Mana taknya sepanjang masa belajar asyik-asyik muka aku dengan dia, perjumpaan pengawas pun aku berjalan berdua dengan dia atas sebab tugas. Mana tak kekasih gelap dia jelous! Lastly, sampai terima surat layang yang mengatakan aku rampas kekasih dia orang. Hahaha! funny! funny!. Lagipun bukan salah aku, cikgu yang memandai-mandai gandingkan aku dengan dia, aku terima jelah. Cikgu-cikgu aku pun pandai siap ada yang nak korek rahsia aku. Nak tahu cikgu aku tanya apa "Aisyah awak dengan Arif tu ada apa-apa ke? selalu awak berdua je dengan dia saya tengok. Kat mana ada awak di situ juga ada dia. Balik sekolah pun awak dengan dia" ha!ha!ha!
soalan apakah?! kadang-kadang buat aku nak gelak kuat-kuat! Whateverlah! Jawabnya memang aku geleng kepala and gelak jelah. Aku pun bukan ada apa-apa dengan dia.
Dia minat kat someone pun aku tahu maknanya aku dengan dia kawan baik ok! bukan kekasih.

 Tapi tu 3 tahun yang lepas masa zaman pondok-pondok we all. Sekarang we all jarang contact sebab masing-masing dah buat haluan sendiri. Hope, kau bahagia kawan! Kisah kita masih segar dalam ingatan aku sebagai kenangan. Kalau cikgu-cikgu tanya lagi  tentang kita aku jawab je kita tak ada jodoh. hahaha Makin bertambahlah tanggapan cikgu nanti yang kita berdua bercinta dulukan. heheheh!
AWESOME!

10 Perkara Yang Merosakkan OTAK


10 PERKARA
YANG MEROSAKKAN OTAK

Otak merupakan organ terpenting untuk mengendalikan semua fungsi tubuh. Otak juga merupakan pusat dari keseluruhan tubuh. Jika otak sihat, maka akan mendorong kesihatan tubuh serta menunjang kesihatan mental. Sebaliknya, apabila otak mula terganggu, maka kesihatan tubuh dan mental juga ikut terganggu. Dengan itu, ketahuilah beberapa perkara yang mampu merosakkan otak.


1TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI. Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga, iaitu sebanyak 25% daripada keperluan tenaga badan. Tidak mengambil sarapan pagi  menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.

2TERLEBIH MAKAN. Tidak bermakna makan berlebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik. Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan, menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak. Ini mengakibatkan mengantuk, malas dan hilang daya fokus.

3MEROKOK. Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak.

4MENGAMBIL GULA BERLEBIHAN. Gula yang berlebihan dalam badan boleh menganggu penyerapan protein dan nutrisi. Ia juga boleh mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5MENGHIDU UDARA YANG TERCEMAR. Otak merupakan pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakan sel-sel otak. Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak.

6TIDUR YANG BERLEBIHAN. Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang.

7TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA. Tidur sambil meniarap dan menekup muka ke bantal atau menutup dengan buku atau lengan boleh menyebabkan banyak gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas. Ini boleh menyebabkan otak kekurangan oksigen.

8KURANG BERIMAGINASI. Berfikir merupakan satu cara yang baik untuk mengasah otak kita. Kurang berimaginasi menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun.

9JARANG BERFIKIR. Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lembab dan tidak aktif. Maka, selalu berfikir akan melatih otak kita bekerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.

10TIDAK MEMBACA AL-QURAN. Al-Quran merupakan kalimah-kalimah Allah s.w.t. Membacanya akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkannya daripada rosak. Tidak membaca Al-Quran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dankal.

Anda Rasa Ini Salah?

Salam Jumaat dan Salam Satu Malaysia...! ^_^
 OK...! Hari ni Cik blog tak nak cerita panjang-panjang sebab tak ada cerita menarik pun yang perlu dikongsikan. Cumanya mahu berkongsi sesuatu yang lebih menarik! meletup! dan kebab00m! annoying jer kan... apa-apa pun Cik blog perlukan pendapat you all yang sudi nen0-nen0 kat blog Cik blog ni. 
Katakan anda sedang sebuk menggodam internet di dalam komputer or lappy you all, tiba-tiba sesuatu page yang keluar menandakan tanda 'amaran'. Apakah yang akan anda semua lakukan? Terus klik pada perkataan 'OK' walaupun sudah berkali-kali anda cuba menekannya atau anda akan terus membaca apa yang diperlukan sebelum anda klik seperti di bawah.  

Virus yang datang tiba-tiba seperti dibawah sangat menyakitkan dan menyusahkan?


Lebih menyakitkan dari virus yang melanda bila sesuatu yang dipaparkan agak menyakitkan jiwa dan perasaan dan anda terpaksa menghadapinya sebegini.
Lebih teruk lagi jika ianya terus begini!


Maka kegagalan berterusan dan menjadi 'Windows Error'.


Namun lebih pedih apabila menghadapai soalan seperti semua di atas. Jika berlaku seperti berikut haruslah dicampakkan sahaja komputer atau lappy anda semua dengan sekuat hati yang mungkin kerana ianya telah memberikan satu penghinaan atau lebih kepada anda.

Selamat Mencuba!

Jangan Nak Western Sangatlah

Cheese baked meatball wif carbonara sos...
huh... sesuailah namanya yang panjang lebar serta rupanya...


Inilah hidangan yang disediakan oleh sahabat abang aku untuk santapan kami sekeluarga kelmarin.
Agak enak bila bebola daging tersebut disumbatkan ke dalam mulut. 
auwmmmmmm...! lazat umpama letupan gunung berapi apabila bebola daging itu pecah di dalam mulut.
Namun, apakan daya perut aku, mak dan dua orang adik aku perut ASIA. Perlukan nasi
dan segala macam yang pedas serta berempah dan bukannya mayonis bagai. 
Akhirnya, kami ditimpa sakit iaitu muntah-muntah dan cirit-birit. #Annoying betul ayat akukan. 
Huh... Hospital juga tempat aku mengadu huhuhu
Betullah orang kata yang sedap itu penyakit dan yang pahit itu ubat!
So, ubatlah jawapannya. Dari pagi tanpa tidur aku terpaksa keluarkan segala sisa makanan dari dalam perut tanpa ada yang tertinggal hingga aku ketandusan air.

"Yang kau pun makan macam pandai sangat!" huhuhu. Kata-kata abang aku yang penuh bermakana dan sangat memedihkan. 

Manalah aku tahu aku alah makan benda ala ni. Selama ni aku makan western food tak adalah sampai berpenyakit gini. ANYWAY thanks kak nana sebab sediakan western food ni dengan seikhlas hati dan sanggup bersusah payah hantar sampai ke rumah. Yu...huuu! lain kali hantar lagi tapi jangan hantar benda ala ni. Hantar pizza ker spageti ke. Tu memang favourite aku.
Untuk abang aku perut kau memang power bang. 


Si Penjual PAU

Yu huu! Hai... SELAMAT DATANG!
Hari ni Cik punya blog yang meletup! lagi klas ni nak nen0 nen0 sikit kat sini.
Hah dolu-dolu Cik ni penjual pau sampingan tau bukan simpanan yerrr.

PAU LORONG WAN CHIK (LWC)

Cik ni jual pau bukan secara besar-besaran tapi secara LITTLE STAR. #Bukan dua seringgit k. hehehehe
Tu pun bukan perniagaan sendiri tapi sebagai pekerja yang makan gaji. Cik punya tokey ni bapak kepada kawan baik Cik. Al-maklumlah pada mulanya Cik ni saja je datang singgah-singgah kat gerai pau yang terletak di tepi jalan ni. #suka makan paulah katakan(tu yang gebu plus plus tu) Lama-kelamaan Cik pula yang berminat nak menjualnya.
Masa tu pun Cik baru balik dari PLKN dan tempat kerja asal Cik dekat Kolam Ikan Sungai Rambai pun tengah dijalankan pembaikpulih kawasan dan pembersihan kolam. So, Cik pun dapat cuti dua bulan penuh tanpa notis 
#tak memasal! bukan aku kerja ofis pun.

bla... bla... bla... Cik pun berhenti dari tempat kerja asal dan menjalankan hidup dengan menjual pau ditepi jalan.
Nak dijadikan citer hampir dua tahun juga Cik membantu menjual pau ni. Walau pun kerja menjual pau Cik hanya makan masa selama 3jam lebih tapi tetap Cik berpuas hati dengan gaji yang Cik perolehi walaupun tak sebanyak yang Cik dapat di tempat lama Cik bekerja. Beberapa bulan selepas tu Cik ambil keputusan untuk sambung belajar ke Tingkatan 6. Namun Cik masih teruskan kerjaya Cik menjual pau ni untuk dapatkan wang saku harian Cik walaupun Cik terpaksa bahagikan masa belajar Cik.
Bagi Cik keseronokkan menjual pau adalah berbeza dari pekerjaan Cik yang lain. Disebabkan sikap Cik yang suka menegur orang tak tentu hala maka senanglah bagi Cik untuk menjalankan perniagaan. Biasalah bila dah menjual di tepi jalan tentunya banyak kenderaan yang lalu lalang dan ramailah juga pengunjungnya. So, banyaklah karenah para pembelinya. Akhirnya ramai juga yang terlihat Cik ni. 

Bila dah meniaga kecil-kecilan macam ni mestilah ada suka duka dan saat-saat yang sangat kelakar bagi Cik yang keluar dari mulut customer ni. 
Tapi yang paling Cik alergik nak dengar dari customer Cik ni ialah bila diorang 
samakan Cik dengan PAU.
Ayatnya gini. "Gebu-gebu yerk pau ni, sama macam orang yang jual pau ni." huyo0! Bila Cik dengar diorang kata gitu geli-geliman Cik dengar lagi-lagi dari kaum adam ni. Nampak beno gatalnya. Kadang-kadang tu bangga juga. Mana tak nyerrr. Pau tu gebu meletup plus plus gitu! tentulah bangga you all #gedik makyong.
Actually, kalau petang Cik ada kelas petang terpaksalah anak tokey Cik merangkap kawan baik Cik ni gantikan tempat Cik. Kadang-kadang Cik jual berdua termasuklah share gaji kalau tidak terpaksalah Cik tercongok sorang-sorang kat stall pau tu. Tapi semenjak mak abah Cik gilir-gilir masuk hospital dulu terpaksalah Cik teruskan perkerjaan Cik sebagai penjual pau semata-mata nak kurangkan beban abang Cik yang terpaksa tanggung kami adik-beradik. Jadi lepas saja kelas tamat Cik akan pulang dan bersiap-siap nak menjual pau disertakan buku-buku pelajaran Cik pun Cik angkut. 

Pernah sekali Cik cuti.Cik pun keluar dengan kawan Cik. Tiba-tiba kawan Cik tu suarakan satu soalan yang asalnya dari kakak dia. Kakak dia tanya Cik tak malu ke jual pau tepi jalan macam tu. Cik pun jadi blur plus plus. Selama Cik meniaga  kat tepi jalan ni tak pernah pulak orang tanya Cik macam tu tapi Cik senyum je.
Bila Cik fikir balik, Cik akan tanya diri Cik samada Cik ni malu ataupun tidak? tak ada jawapan malah Cik rasa Cik suka. Sebenarnya Cik bangga bila jual pau sebab pau ni ada nostalgia tersendiri bagi Cik. Nak tahu apa?
Dulu masa mak abah Cik muda-muda dulu ABAH  Cik usha mak mertua dia dengan kuih pau. Nenek Cik ni minat kuih pau. So, nak jaga hati mak mertua punya pasal hari -hari dok hantar kuih pau. Yelah... nak keluar dating susah, tu sebab guna taktik terbaik punya!!! Maka nak dijadikan cerita nenek Cik kata "Dulu bapak kau hari-hari dok hantar pau semata-mata nak jumpa mak kau, sekarang anak dia pulak jual pau. Bagus sangatlah tu." hahahaha. Tapi sekarang Cik dah tak menjual lagi dan dah ada yang ambil alih tempat Cik. Anak tokey pau pun dah sambung belajar di utara sana.

Tapi walaupun Cik dah tak berniaga, bagi sesiapa yang berminat nak membeli pau bolehlah buat urus niaga dengan Cik Hanya KLIK dekat MY FACEBOOK PAGE kat atas blog ni. Tapi bagi area-area MUAR jelah yerkkk.
Harga berpatutan masih bawah dari RM2. 
DAGING : RM1.40
AYAM : RM1.40
KAYA : 70SEN
KELAPA : 70SEN
KACANG : 70SEN
Nak rasa sedap tak sedap cubalah dulu. ^_^

Kenapa Masih Perlu Menyambut Hari Kekasih

Ada apa dengan 14 Februari?...
Semestinya semua pasangan kekasih yang rakus bercinta tidak sabar menanti saat ini pada setiap tahunkan?
Sudah semestinya...(gedik lew tu?)
Tujuan utama ianya diraikan adalah untuk membuktikan kasih sayang mereka bagi meraikan pasangan mereka dengan sebarang ucapan, coklat, bunga dan sebagainya. Kemuncaknya perayaan ini berakhir dengan perlunasan nafsu yang kegersangan selama ini.

Namun sedarkah kalian bahawa sambutan perayaan hari Kekasih (Valentine) adalah sesuatu amalan yang boleh merosakkan aqidah umat Islam . Aqidah pula merupakan teras dalam ajaran agama Islam yang mesti dipelihara oleh setiap umat Islam tetapi masih lagi wujud segelintir umat Islam yang mahu meraikannya bagi mendapatkan keseronokkan bersama pasangan mereka terutama sekali kepada golongan muda mudi. 
Perlukah mereka meraikannya sedangkan amalan ini bercanggah dengan Islam sama sekali. Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dalam sidangnya kali ke-71 pada 22-24 November 2005 juga telah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine's Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam.

Perayaan ini juga mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat
adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Sedarlah anak-anak muda yang beragama Islam sambutan perayaan hari Valentine adalah sesuatu aktiviti yang dilarang dalam Islam kerana mempunyai susur galur sejarah yang berkaitan dengan agama bukan Islam. Elemen ini adalah elemen utama yang menjadi alasan keharaman sambutan perayaan Valentine bagi seluruh umat Islam.  Dasar ini adalah selaras dengan firman Allah SWT dalam surah al-Kaafirun, ayat 1-6 yang bermaksud:

"Katakanlah (Wahai Muhammad): "Hai orang-orang kafir!. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.  Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang Aku sembah.  Dan Aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.  Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara Aku beribadat.  Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku".  

Justeru itu kepada semua umat Islam tidak perlulah anda menggedikkan diri untuk meraikan Hari Kekasih ini.
Dan jimatlah segala wang ringgit kalian yerrr... 
So, nO sex, nO sin and nO sOn 
Selamat membaca! nenO-nenO... ^_^

Nak Kumpul setem jugak? AWESOME

hOOLa... ^_^
Orang lain kumpul setem... aku pun nak jugak... hehehehe
aku memang tak pandai nak kumpul setem sebenarnya sebab bukan hobi aku.
Tapi ada benda yang mungkin orang lain tak terfikir nak buat selain aku.

Nak tau aku suka kumpul apa?
Jawapannya aku suka kumpul kad topup. Tak percaya???

hah... Bukti nie!

Banyak tak? Gilakan. Mesti semua orang fikir tak ada faedah. Ada aku kisah? kau hader?  hehehe... Actually,sejak umur aku 13 tahun lagi aku dah start kumpul kad topup ni. Mulanya aku tak sedar yang aku ni ada hobi kumpul setem kad topup tapi bila mak aku kata dia nak buang kad-kad yang dah aku guna ni, aku sedih. Sedihlah sangatkan?! Lama-lama jadilah hobi tetap. Kad-kad topup ni bukan termasuk orang lain punya tau... ni semua aku punya yang aku beli sendiri and guna. Sebenarnya ada banyak lagi tapi ada yang rosak and dah jahanam adik aku kerjakan. So, ini jelah yang sempat aku selamatkan.

Semua Kad Topup RM10
Banyak giler kot aku rasa Kad Topup RM10 ni berbanding jumlah kad topup harga lain.

RM30 / RM20
Aku jarang kot beli topup kad RM30 / RM20 ni.
Sebabnya aku suka berhati-hati. Hilang nanti membazir pulakkan. Kebanyakkannya kalau topup lebih dari RM10 ni aku aku guna topup masuk jerrr...

Tahun ni aku baru aktif beli Kad Topup RM5
SAVE bajet lah katakan.Tapi ok lah buat insan menganggur macam aku ni. Tak lama lagi bertambahlah koleksi aku. hehehe

Hot Ticket ni Popular aku guna
Hot Tiket ni nilainya best masa mula-mula keluar dulu tapi sekarang aku rasa dah tak best sangat kot.

 Koleksi Handphone Aku
Handphone ni semua aku kumpul dari aku form1 sampai sekarang. FIRST aku guna jenama SAGEM hadiah daripada ABAH aku tapi tak dapat diselamatkan atas sebab-sebab tertentu (Hancur bersisa) arwah dah. Model NOKIA 3310 tu aku beli pakai duit aku sendiri dan tu kira yang sulunglah gantikan arwah SAGEM. Ada dua tiga model lagi aku tak dapat nak selamatkan so yang tinggal yang ini jelah. Yang togel tak berbaju tu sisa kena langgar dengan kereta. Tapi aku sempat tahan kereta lain dari terus dilanggar. Jadi  BODY dia aku pungut and aku simpan buat kenangan sebab pemberian dari kawan aku.

Sayang Sim Card
Biasanya Sim Card yang rosak atau patah mesti korang buangkan tapi aku tak. StiLL simpan sampai sekarang. Kadang-kadang aku on balik sim card lama ni walaupun dah tak aktif lagi. Macan stupid je kan?... tapi dalam sim ni lah banyak simpan mesej-mesej lama. Ayat-ayat sayang menyayang gitu!

So, awesomekan hobi aku ni.
lepas ni aku nak kumpul charge handphone lak pulak... hahaha

So, sape-sape yang ada hobi pelik dan tak berfaedah ni hargailah yerkkk... mana tau ada orang berminat nak promote hobi-hobi kita ni. Tak ke popular nanti.
kelas kau CAH! 

Salam Maulidur Rasul




Suatu hari, Nabi bertanya: "Siapakah hamba Allah yang mulia?"

Sahabat menjawab: "Para malaikat ya Rasulullah"
Sahabat: "Tentulah para Nabi, merekalah yg mulia"

Nabi tersenyum lalu berkata: "Ya, mereka mulia tapi ada yang lebih mulia"
Para sahabat terdiam lalu berkata: "Adakah kami yang mulia itu ya Rasulullah?"
Nabi berkata: "Tentulah kalian mulia, kalian dekat denganku, kalian membantu perjuanganku, tetapi bukan kalian yang aku maksudkan...

Nabi menundukkan wajahnya, baginda menitiskan air mata sehingga membasahi pipi dan janggutnya, lalu baginda berkata...

"Wahai sahabatku, mereka adalah manusia-manusia yang lahir jauh setelah wafatnya aku, mereka terlalu mencintai Allah dan tahukah kalian... mereka tidak pernah melihatku, mereka hidup tidak dekat denganku seperti kalian tetapi mereka sangat rindu kepadaku dan saksikanlah wahai sahabatku bahawa AKU SANGAT RINDU PADA MEREKA... MEREKALAH UMATKU! "

Ya Allah... sungguh terharu, begitu rindunya Rasulullah pada kita . 

♥ salam malidur Rasul buat semua ♥
Mari selawat bersama-sama kawan-kawan

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

يَا نَبِي سَلاَمٌ عَلَيكَ
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيكَ

يَا حَبِيْبُ سَلاَمُ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ اللهِ عَلَيْكَ

أَشْرَقَ البَدْرُ عَلَيْنَا
فَاخْتْفَتْ مِنهُ البُدُورُ

مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُورِ

أَنْتَ شـَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ
أَنْتَ نُورٌ فَوْقَ نُورِ

أَنْتَ اِكْسِيْرٌ وَغَالِي
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُورِ

يَا حَبِيْبِي يَا مُحَمَّد
يَا عَرُوسَ الخَافِقَيْنِ

يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّد
يَا إِمَامَ القِبْلَتَيْنِ

مَنْ رَّأَى وَجْهَكَ يَسْعَد
يَا كَرِيمَ الوَالِدَينِ

حَوْضُكَ الصَّفِى الـمُبَرَّد
وِرْدُنَا يَومًا النُّشُورِ

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى
مُسْتَجِيبُ الدَّعَوَاتِ

رَبِّ اِرْحَمْنَا جَمِيعًا
بِجَمِيعِ الصَّالِحَاتِ

وَصَلاَةُ اللهِ عَلَى أحْمَد
عَدَّ تَحْرِيرِ السُّطُورِ
أَحْمَدُ الهَادِى مُحَمَّد
صَاحِبُ الوَجْهِ الـمُنِيرِ

~MALAS BEBENO~

Selamat pagi buat ibu-ibu bapak-bapak semua yang ada disini, kita bergoyang... bla...bla...bla... 0pps! #G0yang eNuL pulak.
Pukul 3 pagi yang hening ni aku ingin nak bercerita tentang sesuatu yang menarik lagi tertarik. Nak tahu ape? korang ley r nen0-nen0 yang seterusnya k.
Aku nak bercerita ~MALAS BEBENO~ sO nenO-nenOlah.

Cerita ini di adaptasikan oley Sir R aku masa zaman main pondok-pondok dulu (masa form6). Masa tu ada kelas Sir R tapi disebabkan mood belajar we all sekelas masa tu tahap lowers bagai cipan maka terungkailah sebuah kisah dan kisah ini dipublishkan oleh kawan aku
ALiff AkhmaL di GROUP kami lalu aku pun publishkan sekali lagi kat entry aku kali ini tetapi telah dipolish.
#pening aku baca ayat aku sendiri.
Hal yang demikian begini ceritanya.

Pada masa dahulu, ada sebuah kampung di mana semua rakyatnya amat rajin belaka dan tidak ada seorang pun daripada mereka yang malas sifatnya. Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas. Semasa perhimpunan itu, muncul seorang lelaki mengaku, katanya, “Patik adalah yang paling malas.”

Raja pun bertanya, “Apa tahap malas tuan hamba?”

Lalu jawab lelaki tersebut, “Kalau patik hendak makan, ada orang yang suapkan patik.”

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi lalu berkata, “Patik lebih malas lagi daripada dia tuanku.”

Tuanku pun bertanya kepadanya, “Sampai mana pulak tahap malas tuan hamba?”

Maka jawabnya, “Kalau patik makanpun, sampai ada orang yang tolong kunyahkan.”

Maka raja pun terdiam seketika.

Tanpa disangka-sangka datang pula seorang budak lelaki kepadanya sambil berkata, “Patik adalah yang paling malas tuanku.”

Raja pun bertanya, “Bagaimana pula tahap kemalasan kamu wahai si budak?” Budak itu pun menjawab, “Nak cite pun malas.



hahahahaha...

Haji Hamid c00L

heL0... heL0 makan tel0!

hikhhikhik...

huh... Sorrylah dah beberapa hari ni malas sangat dan baru sekarang ada masa nak wat entry ni. Kalau tidak aku mesti malas tahap natang ni. Maka tak nen0-nen0 lah aku. huhuhuhu...
Biasalah semenjak umur dah lanjut ni kan, ada masa nak tidur jeerrrr. Lagi-lagi bila dah jadi penganggur tegar ni lagilah bertambah malasnya. Dengan maklumnya terabailah masa aku hanya untuk tidur. So, hari ni aku nak cerita pasal Haji Hamid. Mesti korang tertanya-tanya 

kenapa Haji Hamid? 

Kenapa tak Haji Wahab ke? Haji Leman ke? and bla... bla... bla...
Sebabnya, suka hati akulah nak letak nama apa. Dah memang entry kali ni aku nak cite pasal Haji Hamid ni.

Firstly, sebelum aku nen0-nen0 panjang aku nak bagitau ape yang special nya tentang Haji Hamid ni sampai aku wat entry bagai. Because of you Haji Hamid sangat-sangat berbeza sifatnya berbanding Haji-haji yang lain. Dari Haji Hamid ni muda hinggalah ke tua dan dah beranak-pinak + cucu sifatnya tak pernah berubah. Haji Hamid ni sedara dekat dengan aku (BAPA SEDARA) tambahan lagi rumah dia bersebelahan jer dengan rumah aku. Tu sebab aku berani wat entry tentang dia sebab hari-hari aku dok ngadap Haji Hamid ni dari aku kecik sampailah aku besar gajah sekarang ni.

ehhmmm... Haji Hamid ni ada 8orang anak tapi sorang je Puteri dan selebihnya mestilah Hero-hero Haji Hamid. Anak Bongsu Haji Hamid ni umurnya 13Tahun. Besar dah kan. Yang sulung dan anak yang kedua(perempuan) dah pun berkawin. Haji Hamid ni pun ada seorang cucu dan seorang lagi bakal dilahirkan dalam tempoh enam bulan lagi. Sifat yang paling aku kagumi dalam diri Haji Hamid ni ialah sewaktu dia berjalan kepalanya akan sentiasa ditundukkan sedikit. Seolah-olah merendahkan diri je umpamanya dan itulah sifat yang paling teristimewa Haji Hamid. Tidak dilambung dengan ego dan sombong walaupun rezekinya menimbun-nimbun seperti orang lain. 

Ok. Haji Hamid ni PENYABAR orangnya tetapi tegas! Walau apa pun yang terjadi Haji Hamid ni tetap C00L. Aku sama sekali tak pernah dengar dia tinggikan suara walaupun tengah marah kat anak-anak dia. Anak merengek dia tetap C00L. Anak menangis lagilah dia C00L. Itulah kelebihan Haji Hamid. 
Haji Hamid ni pun tak kedekut macam Haji Bakhil. Sebabnya baru jerrr tadi Haji Hamid hantar kuih kat rumah aku sempena ulangtahun kelahiran anak perempuan dia. Kalau bab duit atau makan senang-senang je nak dapat dari dia (biasalah anak buah dia). Walaupun senang dapat duit dari dia tapi bukan minta terus dapat. Haji Hamid ni selalu ajar anak buah dia biar berusaha dulu baru dapat ganjaran. Selalunya tolong picitkan kaki Haji Hamid pun dah dapat upah tau. Tu yang seronoknya bila bantu Haji Hamid ni. Pernah dulu dia ajar anak buah dia jual kupang tepi jalan. Bukan tepi jalan je malah pergi dari rumah ke rumah semata-mata nak jual kupang (MASA TU AKU PUN TERLIBAT SAMA) kalau sape-sape pernah beli kupang dengan dari budak kecik, aku and sepupu akulah tu... ^_^ #muka bangga je! Bukannya apa Haji Hamid ni suka ajar anak buah dia berniaga. Dulu Haji Hamid ni Nelayan sambil tu dia berniaga di Kedai Makan tapi sekarang dia tak menjala lagi tapi masih teruskan perniagaannya.

Haji Hamid ni juga murah dengan senyuman. Kadang-kadang tak tahu bila masa m00d dia nak berubah. Kelebihan Haji Hamid ni ialah muka dia ni iras-iras M.NASIR. Gempakkan! Hah... Kalau aku nak jumpa M.NASIR buka je tingkap dah nampak.hehehe... Masa zaman aku and sepupu-sepupu aku kecik-kecik dulu Haji Hamid suka panggil anak buah dia yang perempuan 'CIKGU'. Huh aku pun pelik... 'kenapa?' tapi bila aku dah besar baru aku faham yang kata-kata seseorang itu adalah doa. Mungkin Haji Hamid nak lihat anak buah dia semuanya berjaya kelak. 

Dulu-dulu Haji Hamid gemar bawa anak-anak buahnya berjalan walaupun setakat nak ambil ikan kat pasar untuk wat berniaga. Anak-anak buahnya pula termasuk aku tak pernah kisah ke mana saja Haji Hamid bawa pasti ada yang mahu menaiki vannya. Sebabnya setiap kali ikut Haji Hamid pasti senang. Time lapar Haji Hamid pasti belanja makan balik pulak mesti berbekalkan jajan. Bukan ke untung. Senang kata Haji Hamid memang yang terbaekkk! lahhhh... Bila menaiki van bersama-sama Haji Hamid pasti dia akan meminta kami menyanyikan lagu 'Rasa Sayang'... Unikkan Haji Hamid ni. Dia lebih senang berdendang dengan suara anak-anak berbanding dengar radio yang semestinya lebih lunak berbanding suara kami. Itulah kepuasan Haji Hamid. Sampai sekarang Haji Hamid pasti berbuat demikian.

Seterusnya, di setiap tahun di pagi AIDILFITRI aku pasti akan SEKODENG keluarga Haji Hamid ni. hah?! Aku bukan mengendap benda tak elok OK! tapi SEKODENG Haji Hamid bagi syarahan hikhikhik. Setiap pagi di Awal Syawal pasti Haji Hamid akan berkumpul bersama anak-anak dan isterinya selepas sembahyang raya untuk diberi nasihat atau kata lainnya khutbah sebelum bermaaf-maafan dan bertemu keluarga besarnya. Kelakuan Haji Hamid ni sangatlah dipuji. Dia sentiasa perihatin terhadap keluarga mahupun saudara-mara yang lain.


Sesungguhnya, keistimewaan Haji Hamid bagi aku tiada galang gantinya. Sebab hanya ada SATU DALAM SEJUTA sahaja seperti Haji Hamid.

Sampai kat sini jelah aku nen0-nen0 tentang Haji Hamid. 
Aku harap sifat-sifat Haji Hamid ni dapat dijadikan contoh dalam kehidupan korang kerna Haji Hamid adalah salah seorang insan yang murni sifatnya. Contohilah Haji Hamid.
Aku doakan Haji Hamid sihat sejahtera sentiasa kerna senyuman Haji Hamid KINI adalah kegembiraan di masa LAMPAU kami.

Dunia Kami di Form6 ♥

Hah! masuk blog aku nak tau lah tu...hehehehe
Ape-ape pown thanks sebab sudi nen0-nen0 kat blog aku ni hah...
Disebabkan korang ni excited nak nen0-nen0 lagi, amek ni, nahhh......
`aikkkkk kelas kau cah! siap bagi bunga gitu.` hikhikhik...

ok...ok... kita teruskan citerr yeerrrr. Ehm... ekshely kalau tengok kat tittle aku dah semestinyalah  aku nak cterrr pasal zaman main pond0k-p0ndok aku kat form6 dulukan. (Kau hader???hehehehe)
So, kat sini aku bukan nyer nak cter nen0-nen0 naik ambulans ni...
tapi nak cterr kisah kami yang tak berapa nak kisah ni.

Sebelum tu mestilah nak tayang her0 and her0innya dulukan.
mana tau ada yang berkenan di kaki hati ley shala...! DIORANG ni hahahaha.

vough! kan masing-masing...

haaa... tu lum tengok pangai lagi haram jadahnya. hahahaha
Untuk pengetahuan korang semualahkan kami  ni dikenali sebagai kelas PRA U A2 dan kelas yang paling famous dipertontonkan sebagai kelas paling banyak gosip! Bukan we all yang bergosip tapi digosipkan oleh warga sekolah yerrrrr...
Nak kata famous sebab kita orang ni pelajar harapan sekolah tak mungkinlahkan tapi sebab jeennnngg! jeennnngg! jeennnngg! jerrr citernyeeee ...

Ekshely kita orang nie ada pendapat tersendiri tu sebab pendapat kita orang ni selalu bercanggah dengan kehendak sekolah. So, tak bley nak wat ape lah kan kalau hari-hari kita orang ni merungut itu ini.
Dengan segala dukacitanya yang jadi mangsa keadaan ialah Mama Zack (identiti dirahsiakan) we all. Mama lah sangat! hahahaha... Mama sorry k, anak-anak mama nakal sampai mama fed up. Mama hari-hari masuk kelas hari-hari jugak mama berleter tapi kita orang ni macam pekak jerrrr kan. Tak pelah we all pun suka mama berleter sebab tak payah blajar. hahahahah
Siapa Mama Zack? 
Mama Zack ni guru kelas kita orang tapi kita orang dah anggap dia macam mak tiri kita orang. hahahahaha
Tapi ape-ape pown kita orang tetap bagi speck(respect) kat dia. Yelah kan tak baik berkasar dengan orang tua ni.

ok... masalah utama kita orang adalah kedatangan yang tak pernah wat Mama Zack ni tersenyum sampai ke telinga. Hari-hari ada jerrr yang tak hadir. Kalau datang pown kita orang lebih minat tidur dari dengar pak cik mak cik ni semua membebel kowt tapi yang paling kita orang tak berapa nak gem0 pangainya mestilah t0k anjang! kalo bley sampai nak bak0 umah dia. Tapi tu dlu sebelum exam STPM berlangsung tapi sekarang tak simpan dendam dah. Bukan ape kadang-kadang tu geram jugak bila kita orang ni dah mula kene gosip itu ini. Ape yang kita orang buat mesti ada jerrr yang tak kene pada pandangan unclass yang tak terlibat ni. Ape hal ntah! huh WHATEVER lah kan.
Namun disebalik cterrr cterrr ni semua we all ni ada sesuatu perkara yang orang lain, kelas-kelas lain atau pelajar-pelajar lain tak ada atau yang pernah jadi kat korang tapi tak sehebat kami ni iaitu SEMANGAT! CINTA! dan ERTI PERSAHABATAN itu sendiri.
Kenape tiga perkara ni sangat utuh sebagai sesuatu
perkara yang penting di hati kami sebab setiap kali kami diperlekehkan oleh anasir-anasir yang macam parasit ni hati kami mudah terbak0 and setiap kami akan kata "aku akan buktikan walaupun aku tak sehebat itu yang kau mahukan." Itu lah SEMANGAT kami.


CINTA pulak bukan bermaksud setiap dari kami mesti berCouple tapi cinta sebagai seorang sahabat kepada sahabatnya sendiri. Walaubagaimana sekalipun kita orang berantakan sesama sendiri kita orang akan cari jalan untuk jalinkan persahabatn semula.
Nak jadikan cerita ada suatu masa kelas kami betul-betul bagai dilanda badai. Nak tahu kenapa?... kami ni bergaduh sesama sendiri hanya kerana hal kecil disampai-sampaikan dan menjadi besar citerrrnya. Apelagi mesti lah kec0h jadinyakan. Makan bulan jugaklah kita orang ni bermusuh. Disebabkan keadaan kita orang yang pecah-belah ni kita orang terpaksa adakan satu mesyuarat tergempar lagi termasyhur demi menjaga CINTA kami semua. Walaupun keadaan sangat tegang dan bertikam lidah sesama sendiri namun akhirnya berakhir dengan bermaaf-maafan sesama sendiri. Dan dalam keadaan tu jugaklah kami sedar yang kami ni memerlukan satu sama lain dan bukannya terus berpaling di antara satu sama lain.
  KENAPA GADUH?
Tak payah nak buzy bOdy sangatlahkan... tak mungkin aku nak cerita aper yang berlaku. Sebab baik buruk macam maner pown kawan-kawan aku, aku tetap sayang dan akan simpan mereka di dalam hati aku sebagai kenangan dan rahsia kami di DUNIA FORM6.

Nakal tak bermakna kita orang ni kurang ajar. Keras kepala tak bererti kita orang ego mahu memohon maaf  dan itulah yang aku iktirafkan sebagai ERTI PERSAHABATAN kepada kami yang sering khilaf sewaktu berada di dunia f0rm6 ni. "Berat sama dipikul, ringan sama di jinjing" itulah ibaratnya kami. Di dalam kegembiraan berjamuan kami tersilap langkah. Tanpa sedar kami telah wujudkan salah faham didalam perkauman. Dalam KONCO-KONCO kelas kami ni ad 19orang dan semua melayu kecuali Sathiya and john yang beragama lain. Oleh sebab kami ni ada seorang jerrr classmate yang berbangsa India dan John pulak Kristian maka kami sediakan dua menu UTAMA yang berbeza atas sebab Sathiya diharamkan makan daging lembu dalam agamanya. Menunya ialah NASI LEMAK berlauk rendang daging and MEE goreng special yang di sediakan oleh Suha. Maka, majlis pun bermulalah dengan gembira pada awalnya sebab ada banyak menu yang sedap-sedap wat JENDOL yang awal-awal lagi dah mencekik setelah pelajar lelaki Miqdad, Ayep, Ais, Pete, John , Rem, Jendol, Alep and KETUA KELAS kita orang Topek bertungkus-lumus mengemas bilik makan kami.
 Tak kurang hebatnya dengan semua Diva-Diva kelas yang sibuk duk kitai lauk pauk bagi perfect. TERIMA KASIH buat Suha, Nisa, Bella, Natul, Ika, Aina, Sathiya, Fifah, Fatah dan juga aku (eCah) yang juga terlibat.
Berbalik kepada cita asal yang kami ni tersilap langkah, tengah-tengah menghidang lauk tiba-tiba kami tersalah hidang kat UNCLE kita orang iaitu Mr R...
YANG NI SAPER NAK JAWAB?... huH...!
Sebenarnya Mr R seagama dengan Sathiya yang dilarang memakan haiwan suci mereka (LEMBU).
Camner ni? kita orang dah langgar sensitifviti orang lain. Bukan nak menghina kaum mereka tapi tersilap.
Apelagi Mr R dengan maklum nyerrr pun keluar tanpa sebarang kata. Aduyai! abislah. Lepas dari tu jugaklah seminggu Mr R tak kunjung kelas we all. Maka tersebutlah kisah Dukanya Si penghuni kelas PRA U A2. Dengan titah baginda Mama Zack kami dinasihati bertemu dengan Sri Paduka Mr R untuk memohon maaf. Justeru, berkumpullah si penghuni itu tadi untuk menjayakan rombongan ke BILIK GURU bagi melunaskan agenda tersebut. Dengan bersaksikan penghuni BILIK GURU kami memohon maaf.
Perlakuan kami diketuai oleh Topek dan mengambil masa untuk menyampaikan hasrat kami.
Walaupun pada mulanya Mr R tidak boleh bertimbang rasa, akhirnya kami dimaafkan.
ehmmmm...

So, dah panjang lebar aku nen0-nen0 ni... ekshely banyal lagi cterr tapi aku malas nak ngadap lappy lama-lama.Penat tau!
Ape moral value yang korang dapat? 
Korang fikirlah sendiri yoooowwwh!!!

Then, tamatlah sudah cterr ♥DUNIA KAMI DI FORM6♥ ni.

apew-apew pown untuk my friend GUMINAVO ZOU DIAU♥♥♥ aku ucapkan!

Siapa Mr Donkey?

Mr Donkey???...
Mesti korang terfikirkan kenapa sesuka hati and sesedap rasa je aku labelkan seorang lelaki dengan Mr Donkey kenapa bukan Mr HORSE, MONKEY and bla...bla...bla... sbb bunyinya pun dah meluat (Mr Donkey) tu sebab aku gelarkan macam tu. Ekshely aku benci dengan lelaki yang aku gelarkan Mr Donkey ni. Mr Donkey adalah Lelaki yang berstatus suami ataupun duda tapi gatal tahap naga!
Situationnya sekarang ramai lelaki macam tu kat luar sana tapi aku tak kata semua lelaki Mr Donkey ok
(ingat! tak semua ok)
Sebabnya masih ada yang baik dan tidak ambil kesempatan ke atas wanita. Kebiasaannya Mr Donkey ni bergerak aktif apabila tiada tempat untuk mengadu kasih. errrr... tulis ni pun aku dah geli. Situasi si Duda dan yang berstatus suami adalah berbeza. Si duda sememangnya memerlukan wanita di sisinya tapi si suami orang ni sememangnya tak sedar diri dan persamaannya adalah sama iaitu gatal.
Ayat-ayat manis si MR.DONKEY dapat kita lihat kemeluatannya ok!

Mr Donkey yang bergelar suami:
"ala... sayang abang rindu kat sayang sangat-sangat.Kat bini abang pun abang tak rasa macam ni tau." 

Mr Donkey si duda:
"sayang abang dah lama cari peganti baru sekarang abang rasa bahagia sangat, nanti kita kawin yeaaa... abg nak jaga sayang." 

Sememangnya lelaki flirty cmnie humban je dalam gaung. Yang si suami tu tak reti nak bersyukur ker yang kamu tu dah ada isteri. Si Duda lak ada yang cuba ambil kesempatan. Klik sini Duda GataL
Huh...! Kalau dah tak tahan sangat cari lah calon wahai duda.

well! mesti korang terfikir nak tanya aku yang entry Mr Donkey ni kenapa tak libatkan yang berstatus bujang. B`coz of you bujang pun ada yang gatal jugak haperrrr.....
JAWAB AKU SENANG JErrrrrr: Duda dan suami orang ni tahap dia sama (dah rasa berbini) tapi bujang tak sama. Dia gatal macam mane pun sebab belum rasa berbini and diorang ni adalah kategori yang lain.

SOALAN: Kenape aku samakan diorang ni dengan donkey(KELDAI)?
JAWAB AKU: sebab Donkey ni nampak je mcm stupid dumb dumb tapi kalu dah berbunyi nanti kalut jadinya...
Tak Percaya g cari DonKey. Pasti menyirap dengar bunyi dia nanti.
ekkkk...! okkkk...! ekkkk...! okkk...! 

That`s way sesuailah kalau aku gelarkan mereka yang berkenaan ni Mr Donkey! 
so, jangan tanya aku lagi why ok...


DuDa MeLampau! (Mr. Donkey)

 Tengok tajuk pun dah tau aku menyampah tahap gaban! apa pasal lorrrr? Pasal si Duda tak sedar diri ni lah.
Dahlah gatal nak m****s! Gedik lagik! WHAT THE HELL! lah kau Duda.
Ekshely Aku bukannye nak hangin tak tentu pasal tapi rasa nak lempang si Duda gatal yang cuba nak ambil kesempatan! Apa-apa pun sebelum korang teruskan lagi mata korang menghadap blog aku nie (kau hader?) aku nak bagitau yang TAJUK NI BUKAN UNTUK SEMUA DUDA  di luar sana k. Hanya untuk yang berkenaan saja. Aku tahu masih ada lagi Duda yang macho! lagi terbaikkk!!! kat luar sana tu.

OK... sebelum aku start cter bismillah dulu k.
Gini cite nyerrr... Suatu hari aku jalan-jalan... bla... bla... bukan ni aku nak cite hehehehe... Camni suatu hari tu aku tengah dok relax-relax kat umah. Tup tup ada orang mesej nak kenal. PEHAL?! aku pun dengan malasnye pun jawab. Aku tanya punya tanya rupanya dia dapat nombor aku dari kawan aku si F Aku dengan tak sengajanye pun terhanginlah. Mane taknyerr dah banyak kali aku kabo jangan bagi nombor aku kat sesiapa  tapi member aku si F ni ntah ape ntah yang dia paham. Aku pun malas nak layan. Bila aku tak layan mesej si Duda, mulalah mak la`on ni call-call aku dan lagilah malas aku nak layan jadi terpaksalah aku answer call dia.Yang aku geram dalam banyak-banyak manusia kat dunia ni Duda juga yang si F bagi nombor telefon aku. Kepala hotak dia! pastu baru satu hari si Duda ni dapat nombor aku dia p bagi pulak nombor aku kat member dia si D yang berstatus bujang terlajak tiada gigi. WHAT THE HELL! lah kau tua.

huh...! marah pun tak guna. Suatu hari si Duda ni dok cterr kat aku yang dia ni berkenan kat kawan aku si F ni pada mulanya tapi si F tak nak sbb dia dah ada yang special. Sape lagi kalau tak pakwe diakan. Then, dengan kecewanye si Duda ni meluahkan perasaannya kat aku. Tapi aku pun bukan ley wat ape. One day ni, si Duda dok rayu-rayu aku ajak keluar and dia nak aku pujuk si F ikut serta. Aku dengan malas tahap gaban pun pujuklah si F ni. Finally aku dan si F ni pun setuju nak keluar.

So, hari yang terindah bagi si Duda ni nak keluar dengan we all berdua yang lagi vough! (voughlah sangatkan) ni pun tiba. Si Duda dengan gaya machonya(tak sedar diri tua) jemput kita orang berdua. Sampai jerr time jemput aku maka tunggulah si Duda kat kawasan rumah aku. Baru jer aku nak panaskan punggung kat kerusi tempat duduk belakang kereta tiba-tiba mata aku tertancap pada cermin pandu si Duda. huh! sangat menyakitkan hati aku bila mata si Duda tajam memandang seperti buaya darat! Aku dah mula rasa tak selesa. Dah lah panas 
bertambah dengan kereta yang macam reban ayam. Aku rasa macam nak rejam jer si Duda ni.
Huh! untuk pengetahuan korang kita orang keluar berempat. Aku, si F,si Duda dan si D. Dalam perjalanan tu aku dah terfikir asal jauh sangat si Duda ni ajak g makan sampai ke TANGKAK. Rupanya dia nak pergi GUNUNG LEDANG. Kejadahnya! kau orang tua. Aku tak bawa baju salin hantu. Dahlah kau tak kabo nak pergi mane. Lagi TAMBAH BARAN AKU ni.
Sampai jerr kat sana tiba-tiba...











ada lori dengan lajunya... bla... bla... hahahahahaha aku pun buka pintu kereta yang bunyinya macam engsel pintu nak tercabut. ngeeeettttttt... pehhhh bengang! 
Huh! sabo jelah yerrrrr... komen kang kata aku memilih. 
Aku pun dengan tak berapa nak bangga pun turunlah dari kereta dan melangkah naik ke GUNUNG tapi tak naik tinggi-tinggilah. Dahlah pakai baju kurung. Tak ada maknanya aku nak panjat gunung tingi-tinggi dan akhirnya kita orang pun jumpalah tempat yang strategik lagi tebaik.(elak kene matahari). Nak jaga kulit k! Bukan nak bajet Diva lah kan tapi kulit aku sensitif kalau kene matahari lebih dari setengah jam.
Ok... tengah duduk-duduk tu aku tengok si Duda ni bukan main gedik lagi ajak si F pergi main air. Yang paling bernanah aku dengar dia kata kat si F "ala... kita basah-basahlah sikitlah baru best". perhhhh! menanah-nanah telinga aku. Dah tau tak bawak baju lagi mahu mandi. Dengan sepantas air terjun yang mengalir pantas lagi si Duda menarik tangan si F. Tapi si F menolak pelawaan si Duda. AKU?... aku tengok je lah. Aku tau memang dari awal si Duda tu simpan perasaan pada si F. Mane Si D?... Si D tak naik sama sebab dia malas nak jalan. Yang aku tau dia penat je lain malas aku nak tanya. 

Hah...! straight to the point je k. Tengah aku dok kuis-kuis kayu aku duduk tu tiba-tiba si Duda dari arah belakang terus je peluk si F. perrrhhhhh!!! terbeliak biji mata aku tengok! Mak Ai! besar panggung dah ni! wei agak r! respect r sikit wei! Kecian aku tengok si F. Si F pun dengan pantas loloskan diri r ape lagi. 
AKU LAK WAT PE???... sorry... aku mase tu tak sempat nak bantu kawan aku sendiri sebab masa tu aku duduk jauh sikit dari dia orang berdua. Nasib baik lah kawan aku tu agresif orangnya siap bagi jelingan maut kat si Duda! WATCHHAAAAAA! hahahaha apelagi aku dengan si F pun blah r. Si Duda terkoco-koco kejar kita orang berdua yang muda lagi bergaya ni. Amek kau! GATAL LAGI. Dahlah gatal KEDEKUT lak tu sampai sana beli air ngan pop corn satu. Dia sorang makan dah abis. Air lak aku kene kongsi dengan si F. Satu tin jerrrrrrrrrrrkkkkkk.

huh! malas dah nak citer lagi... lantak kau lah Duda and terima kasih sebab kau bagi nombor aku pada N pulak k.
Si N... (KAYA+KERETA PESONA+BUNCIT+LEMAH LEMBUT) What the hell!!! Aku tak hadap tu semua.

bip...bip...bip...bip...
(mesej pulak)

Iz: Klu abg nk buang no eca pn npe bkn ade spe nk mrh l?n dlu klu ag ade bni.msti dy cmbru. l?n abg x knl eca.


SoRRy To Saylah! 
Aku Tak Suka Kau MR DONKEY!

Mak Bapak Jenis Haper Larhh!

HAH! Say hai! to mama...

ok... good baby...
Arinie aku rasa macam tak ada idea nak wat entry. But, at least aku dok rojer-rojer blog orang lain. Tengah aku nenO... nenO... bawak mOuse aku tetibe aku terhenti kat satu blog ni. Nak tau haper? 
ok klik sini Si KeciL iTa

hah...! dah klik? bacer? sedih kan...


Ni aku nak ingatkan mak bapak yang jenis gini ni hah. Beringat-ingatlah sebelum terlambat nanti menyesal tak sudah. Anak tu permata dan lebih berharga dari harta. Setiap anak tu rezeki dan rezeki anak itulah yang mendatangkan harta kepada kalian. 
chewahhhh! ayat aku macam aku dah ada anak pulak! malu >.<

Bukan nak memandai tapi anak adalah rezeki daripada Allah yang sudah selayaknya pasangan suami isteri bersyukur atas rezeki berkenaan. 
Dalam surah as-Syura ayat 49 dan 50, Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Kepunyaan Allahlah kerajaan langit dan bumi. Dia menciptakan apa yang Ia kehendaki. Dia memberikan anak perempuan kepada siapa yang Dia kehendaki dan memberikan anak lelaki kepada siapa yang Ia kehendaki. Atau Dia menganugerahkan kedua jenis lelaki dan perempuan (kepada siapa yang Ia kehendaki). Dan Dia menjadikan mandul kepada siapa yang Ia kehendaki. Sesungguhnya Dialah yang Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa.”
Dengan itu tiada siapa yang bisa memutuskan hubungan di antara ibubapa dan anak-anak melainkan jika datangnya dari ALLAH s.w.t. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...